Θερινή ώρα – Γιατί και σε τι χρησιμεύει

June 13, 2017 Comments Off on Θερινή ώρα – Γιατί και σε τι χρησιμεύει
Θερινή ώρα – Γιατί και σε τι χρησιμεύει

Αναρωτηθήκατε ποτέ…

Γιατί αλλάζουμε την ώρα στα ρολόγια μας δύο φορές τον χρόνο;

Γιατί έχουμε την Θερινή Ώρα;

Η Θερινή Ώρα αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο σε όλο τον κόσμο;

Κάθε χρόνο, εκεί περίπου στα τέλη του Μαρτίου, χάνονται από τα ρολόγια μας 60 λεπτά και ο χρόνος αυτός επανεμφανίζεται λίγο πριν τον Νοέμβριο (τέλη Οκτωβρίου).

Όχι, δεν είναι κάποιο μαγικό κόλπο, είναι η Θερινή Ώρα!

Ο Χρόνος Οικονομίας Ημερήσιου Φωτός, ή Θερινή Ώρα όπως είναι γνωστός στα περισσότερα μέρη του κόσμου, δημιουργήθηκε για την καλύτερη εκμετάλλευση της μεγάλης διάρκειας του ημερήσιου φωτός κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Ρυθμίζοντας τα ρολόγια μας κατά μία ώρα πιο μπροστά τον Μάρτιο, μεταφέρουμε μία ημερήσια ώρα από το πρωί στο βράδυ. Την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου επανερχόμαστε και φέρνουμε τα ρολόγια μας στον Κανονικό Χρόνο.

Αλλά από πού προήλθε η Θερινή Ώρα;

Και με ποιο τρόπο είναι χρήσιμη;

Αρχικά η ιδέα προτάθηκε σε μία εργασία του Μπέντζαμιν Φράνκλιν το 1784 και αργότερα προτάθηκε στο Αγγλικό Κοινοβούλιο από τον Άγγλο Γουίλιαμ Γουίλλετ, το 1907. Παρόλα αυτά δεν υιοθετήθηκε από τα διάφορα κράτη άμεσα ως μόνιμη πρακτική και ειδικότερα στις Η.Π.Α. εφαρμόστηκε το 1966. Πρακτικά εφαρμόστηκε στην διάρκεια του Α’ και Β’ Πολέμου στην Αμερική, για εξοικονόμηση ενέργειας στην παραγωγή πολεμικού υλικού.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, διάφορα κράτη και κοινότητες αποφάσισαν αν θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν αυτή την πρακτική ως μία πάγια τακτική ή όχι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ότι η ανυπαρξία ομοιομορφίας ογηγούσε προβλήματα με τον υπολογισμό της ώρας, ακόμη και σε πόλεις ή κράτη τα οποία απείχαν μεταξύ τους μεριές δεκάδες χιλιόμετρα στον χάρτη.

Για να μειωθεί η σύγχυση το Κογκρέσο νομοθέτησε την Θερινή ώρα και την χρήση της κατά το 1966.

Η Θερινή Ώρα είναι πολύ χρήσιμη σε αυτούς που μένουν σε περιοχές μακριά από τον ισημερινό, όπου οι θερινές ώρες είναι πολύ μεγαλύτερες από τις χειμερινές. Σε τόπους κοντά στον ισημερινό οι χειμερινές ώρες είναι περίπου οι ίδιες με τις θερινές, σε όλη την διάρκεια του χρόνου.

Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές χώρες στον ισημερινό δεν συμμετέχουν στην Θερινή Ώρα.

Αυτή την στιγμή υπάρχουν περίπου 70 χώρες οι οποίες συμμετέχουν στην χρήση της Θερινής Ώρας.

Στην Ευρώπη, η Θερινή Ώρα ισχύει από τα τέλη Μαρτίου μέχρι την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου. Στο νότιο ημισφαίριο, όπου το καλοκαίρι αρχίζει τον Δεκέμβριο, η Θερινή Ώρα ισχύει από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Μάρτιο.

Όπως σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχουν και σε αυτή την περίπτωση άτομα που υποστηρίζουν την εφαρμογή της Θερινής και άλλοι που αντιτίθενται λέγοντας ότι η ενέργεια που εξοικονομήθηκε από την εφαρμογή της Θερινής Ώρας, ισοσκελίζεται από μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιείται στο πλέον σκοτεινό φθινόπωρο και στην διάρκεια των χειμερινών μηνών.

Comments are closed.