Πιπεριές Poblano : Υγεία & Αδυνάτισμα

April 15, 2015 Comments Off on Πιπεριές Poblano : Υγεία & Αδυνάτισμα
Πιπεριές Poblano : Υγεία & Αδυνάτισμα

Τι είναι οι πιπεριές Poblano ;

Οι πιπεριές Poblano είναι πιπεριές πράσινου χρώματος, αρκετά σκούρου ώστε πολλές φορές να καταλήγει σε μαύρο. Το μέγεθός τους κυμαίνεται συνήθως κοντά στα 7,5 εκατοστά πλάτος και τα 12,5 εκατοστά μήκος. Έχουν ένα λίγο τριγωνικό σχήμα που προς το κατώτερο μέρος γίνεται λεπτότερο, ενώ το κοτσάνι βρίσκεται στο ανώτερο και πιο φαρδύ τμήμα τους.

(!!!) : Οι πιπεριές Poblano, όσο πιο ώριμες είναι τόσο πιο πλούσια και τόσο πιο γλυκιά γεύση αποδίδουν, ενώ όσο ωριμάζουν το χρώμα τους μετατρέπεται από πράσινο σε σκούρο καφέ – κεραμιδί χρώμα !

Γενικά, οι πιπεριές Poblano, θεωρούνται μια ήπια ποικιλία πιπεριάς chili, και χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα στην μεξικάνικη κουζίνα, αλλά και σε άλλα είδη κουζίνας (όπως στην Χιλή), προσφέροντας απίστευτα γευστικά αλλά και υγιεινά πιάτα.

(!!!) : Το όνομά τους, “Poblano”, το πήραν από την περιοχή που προέρχονται, δηλαδή από την πολιτεία Puebla που βρίσκεται στο Κεντρικό Μεξικό !

Χαρακτηριστικό τους είναι το παχύ δέρμα τους με το σκούρο μαυρο – πράσινο χρώμα. Οι πιπεριές Poblano είναι εξαιρετικές ακόμα και ψημένες. Στο ψήσιμο αναδίσουν υπέροχα αρώματα και αναδεικνύεται η ιδιαίτερη φρουτώδης γεύση τους.

(!!!) : Καταναλώνονται και αποξηραμένες και σε αυτή τους τη μορφή έχουν το όνομα “ancho chili” !

Τα διατροφικά οφέλη της πιπεριάς …

Οι πιπεριές γενικά είναι μια εξαιρετική τροφή, απαραίτητη για μιρκούς και για μεγάλους. Είναι μια τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες (απαραίτητες για τον οργανισμό0, αλλά και σε πολλές βιταμίνες και ωφέλιμα στοιχεία !

Τα βασικότερα ωφέλιμα στοιχεία της πιπεριάς είναι τα ακόλουθα :

  • οι άφθονες φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες, ως γνωστόν, αποτελούν το βασικότερο κλειδί για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και φυσικά για το αποδοτικότερο αδυνάτισμα.

  • η βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α που προσφέρουν οι πιπεριές Poblano ενισχύει την καλή όραση και δρα ως ισχυρότατο αντιοξειδωτικό, κατά της πρόωρης γήρανσης, της εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων, αλλά και της ανάπτυξης ελευθέρων ριζών και εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου.

  • ο σίδηρος

Ειδικά οι αποξηραμένες πιπεριές Poblano, οι λεγόμενες ancho chili, περιέχουν μεγάλη ποσότητα σιδήρου, απαραίτητη τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άντρες.

Πιπεριές Poblano & αδυνάτισμα

(!!!) : Σε πολλά είδη κουζίνας, με βασικότερο τη μεξικάνικη κουζίνα, οι πιπεριές Poblano μαγειρεύονται γεμιστές, ενώ σπάνια θα τις συναντήσουμε να καταναλώνονται σκέτες. Συχνά μάλιστα τις συναντάμε γεμιστές με διάφορα τυριά.

Φυσικά ένα πιάτο με γέμιση τυριών αποτελεί θερμιδική βόμβα και αντενδείκνυται για δίαιτα ή για κάποιον με πρόβλημα χοληστερίνης. Ωστόσο, μια γέμιση με μοσχαρίσιο κιμά ή με σπανάκι θα ενίσχυε την ποσότητα σιδήρου που αποδίδει αυτό το πιάτο και θα γινόταν πολύ πιο υγιεινό και ωφέλιμο για τον οργανισμό, ενώ παράλληλα θα ήταν πολύ χαμηλότερο σε θερμιδική αξία.

(!!!) : Μια πιπεριά Poblano αποδίδει ΜΟΝΟ 13 θερμίδες, ενώ το λίπος που παρέχει είναι ΜΟΛΙΣ 1/4 του γραμμαρίου. Επίσης με τις άφθονες φυτικές ίνες που προσφέρουν στον οργανισμό, κατορθώνουν να ελέγξουν και τα επίπεδα της όρεξης του ατόμου, με αποτέλεσμα αποδοτικότερο και ταχύτερο αδυνάτισμα !

ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Εάν δεν τρώτε κρέας, αντί για κιμά, μπορείτε να γεμίσετε τις πιπεριές σας με άλλα λαχανικά ή ακόμα και ρύζι, το οποίο θα σας προσφέρει ένα χαμηλό θερμιδικά αλλά ολοκληρωμένο γεύμα !

Comments are closed.