Φάε avocado … και χάσε βάρος !!!

March 24, 2015 Comments Off on Φάε avocado … και χάσε βάρος !!!
Φάε avocado … και χάσε βάρος !!!

Το δέντρο avocado …

Το avocado είναι ένας εξωτικός και πολύ ιδιαίτερος καρπός ! Είναι ένα φρούτο που παράγεται από το δέντρο με επίσης την ονομασία avocado. Το avocado είναι ένα δέντρο αείφυλλο που ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των δαφνοειδών και πρωτοσυναντήθηκε στην περιοχή του Μεξικό όπου το καλλιεργούσαν οι ιθαγενείς κυρίως για τον καρπό του που αποτελούσε και βασικό στοιχείο της διατροφής τους !

Πλέον το avocado καλλιεργείται σε πολύ περισσότερες περιοχές, όπως στην Χιλή, την Κολομβία, την Κούβα, τη Βενεζουέλα, το Ισραήλ, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες !

(!!!) : Μάλιστα, το δέντρο avocado έχει και την περίεργη ονομασία “βουτυρόδεντρο” !

Ο καρπός avocado & η σημασία του

(!!!) : Όπως ήδη αναφέραμε, το δέντρο avocado φέρει και την περίεργη ονομασία “βουτυρόδεντρο” και αυτό οφείλεται στον καρπό του και στην εξαιρετικά βουτυρένια γεύση του !

Ο καρπός έχει σχήμα ωοειδές και το άνω μέρος του είναι μακρύ με κωνικό λαιμό. Ο εξωτερικός φλοιός του είναι πράσινου χρώματος, ενώ η σάρκα του καρπού είναι παχιά και με ένα κιτρινο – πράσινο χρώμα. Η πλούσια και βουτυρένια γεύση του είναι χαρακτηριστική και τα οφέλη του για την υγεία πολλά !

ΠΡΟΣΟΧΗ : Ο καρπός δεν προσφέρεται για κατανάλωση αμέσως μετά τη συγκομιδή του, αφού απαιτείται κάποιος χρόνος για την επαρκή ωρίμανσή του !

Τα οφέλη του avocado στην υγεία …

(!!!) : Το avocado είναι ένα φρούτο εξαιρετικά πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι απαραίτητα για τον οργανισμό για να διατηρούνται τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης χαμηλά ! Παράλληλα τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα του βοηθούν στην σημαντική βελτίωση των επιπέδων της καλής χοληστερίνης !

Το avocado όμως, εκτός από πολύτιμα καλά λιπαρά, είναι ΠΟΛΥ ΠΛΟΥΣΙΟ ΚΑΙ ΣΕ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ! Η θερμιδική αξία του avocado είναι περίπου στις 228 θερμίδες (για έναν μετρίου μεγέθους καρπό). Μάλιστα, από όλες αυτές τις θερμίδες που περιέχει, ένα μεγάλο συντριπτικά μεγάλο ποσοστό προέρχεται από το λίπος ! Το ποσοστό αυτό είναι περίπου στα 70 % και αν και προέρχεται από καλό και ωφέλιμο για τον οργανισμό λίπος, ωστόσο δεν συνιστάται η υπερβολική κατανάλωση του φρούτου σε καθημερινή βάση !

(!!!) : Οι γιατροί συνιστούν την κατανάλωση μισού avocado την ημέρα τόσο για την υγεία όσο και για το αδυνάτισμα !

Το avocado προσφέρει στον οργανισμό :

  • φυτικές ίνες
  • φυλλικό οξύ
  • βιταμίνη C
  • βιταμίνη Κ
  • βιταμίνη Β6
  • βιταμίνη Ε
  • νιασίνη
  • ριβοφλαβίνη
  • κάλιο

(!!!) : Εξαιρετικά σημαντικό είναι επίσης το γεγονός πως το avocado προσφέρει στον οργανισμό ΟΛΑ τα βασικά αμινοξέα (18 στον αριθμό) που απαιτούνται για τη σύνθεση μιας πλήρους πρωτεΐνης !!!

(!!!) : Η μοναδική σύσταση του avocado προστατεύει τον οργανισμό από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και παράλληλα συμβάλλει στον αποτελεσματικό έλεγχο της αρτηριακής πίεσης ! Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και με τη βιατμίνη Β6 που περιέχει φαίνεται πως λειτουργεί καταπραϋντικά ακόμα και στο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο !

Η έρευνα & τα αποτελέσματά της …

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε αφορούσε στην κατανάλωση του avocado από 26 εντελώς υγιή άτομα που όμως έπασχαν από παχυσαρκία ! Τα άτομα αυτά ήταν ενήλικα και καλούνταν να καταναλώνουν το μεσημεριανό τους φαγητό άλλοτε κανονικά και άλλοτε προσθέτοντας και μισό avocado !

(!!!) : Αποτέλεσμα ;;; Όταν τα άτομα είχαν καταναλώσει το κανονικό τους γεύμα με την προσθήκη μισού avocado, παρουσίαζαν σημαντική ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΡΕΞΗΣ τους (περίπου κατά 40 %) για τις επόμενες 3 ολόκληρες ώρες ! Μάλιστα παρουσίαζαν μειωμένη όρεξη ακόμα και για 5 ώρες μετά το γεύμα κατά ένα ποσοστό περίπου 28 % !

Comments are closed.