Φύλλα Αλεξάνδρειας : Ένα φυσικό φάρμακο κατά της δυσκοιλιότητας

November 8, 2016 Comments Off on Φύλλα Αλεξάνδρειας : Ένα φυσικό φάρμακο κατά της δυσκοιλιότητας

Τι είναι τα φύλλα της Αλεξάνδρειας ;

Τα φύλλα της Αλεξάνδρειας (ή αλλιώς φύλλα της Αιγύπτου) προέρχονται από ένα φυτό που ονομάζεται Κασσία η στενόφυλλη (Cassia senna) και ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των Χερδωπών. Το φυτό αυτό είναι γνωστό με τη λατινική ονομασία Cassia angustifolia και έχει παίξει σημαντικότατο ρόλο στην ιστορία της ιατρικής, με αρχή τη λαϊκή ιατρική πολλών αιώνων πριν και τέλος την ιατρική όπως έχει εξελιχθεί και τη γνωρίζουμε σήμερα !Cassia_angustifolia-garcinia-cambogia-greece

Η Κασσία, γνωστή και με το όνομα Σέννα (όνομα που απέκτησε από δύο Άραβες γιατρούς, τον Serapion και τον Mesue), καλλιεργούταν κυρίως στο Χαρτούμ και την Νουβία, ενώ διακινούταν και προς την Ευρώπη και την Ασία από τη Μεσόγειο, με καμήλες, μέσω του ποταμού Νείλου !

Τον 11ο αιώνα συγκεκριμένα, η Κασσία, έφτασε ως το λιμάνι της Βενετίας, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη διαδόθηκε μετά το τέλος του Μεσαίωνα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Η Κασσία (δηλαδή τα φύλλα της Αλεξάνδρειας) χρησιμοποιείται ήδη από τη δεκαετία του ’50 ως δυνατό φυσικό καθαρτικό !

Το φυτό & η σημασία του

Η Κασσία είναι ένα θαμνώδες φυτό, με ύψος που κυμαίνεται από 1/2 έως 2 μέτρα, που καλλιεργείται κυρίως στην Ινδία και στις χώρες γύρω από την Ερυθρά Θάλασσα.

Τα φύλλα της είναι σχήματος ωοειδούς, δεν έχουν χνούδι, ενώ τα άνθη της είναι μεγάλου μεγέθους, χρώματος καφεκίτρινου, με ελέυθερα σέπαλα και ελαφρώς ακανόνιστου σχήματος.

Η Κασσία παράγει καρπό που είναι μοιάζει με τον καρπό της φασολιάς, είναι δηλαδή πλατύς και περιέχει περίπου 5 με 6 σπόρους σε καθένα από αυτούς !

ΠΡΟΣΟΧΗ : Οι καρποί της Κασσίας συλλέγονται και αποξηραίνονται, και χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία αφεψήματος κατά της δυσκοιλιότητας !

Στον κόσμο υπάρχουν περίπου 250 είδη φύλλων της Αλεξάνδρειας, ενώ το κλασσικό και πλέον δημοφιλές είδος είναι η Σέννα η Αλεξανδρινή, που μπορούμε να τη βρούμε και στο εμπόριο σε ειδικά καταστήματα με θεραπευτικά βότανα.

Γιατί έγιναν γνωστά τα φύλλα της Αλεξάνδρειας ;

Τα φύλλα της Αλεξάνδρειας, όπως ήδη αναφέραμε, χρησιμοποιούνται εδώ και πάρα πολλά χρόνια ως φυσικό καθαρτικό (και μάλιστα πολύ δραστικό και δυνατό!) … αλλά ποια ουσία είναι αυτή που περιέχουν και τους προσδίδει αυτή τους την ιδιότητα ;

Η δραστική ουσία στα φύλλα της Αλεξάνδρειας είναι μια ουσία με το όνομα χρυσοφαινικό οξύ, που χρησιμοποιείται μάλιστα σε πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα του εμπορίου με καθαρτική δράση. Επίσης, περιέχουν μια ακόμα ουσία (με επίσης εξαιρετικές καθαρτικές ιδιότητες), τα γλυκοσίδια ανθρακινόνης !

Ακόμα, περιέχουν και κάποιες ουσίες με το όνοα σεννοσίδες Α και σεννοσίδες Β, που λειτουργούν στο παχυ έντερο και διευκολύνουν τη μεταφορά των κοπράνων. Από τις ουσίες αυτές (έπειτα από υδρόλυσή και διάσπασή τους από τα βακτήρια που υπάρχουν στο έντερο) παράγεται η ουσία ανθρακινόνη που προαναφέραμε.

Τέλος, με τις ουσίες κασσιακό οξύ και ρεϊνικό οξύ που περιέχονται στα φύλλα της Αλεξάνδρειας, επιτυγχάνεται ισχυρή αντιβακτηριακή και αντιμυκητιασική δράση στο γαστρεντερικό σύστημα του οργανισμού !

Πώς γίνεται η λήψη των φύλλων της Αλεξάνδρειας … ως φάρμακο ;

Τα φύλλα της Αλεξάνδρειας παρασκευάζονται ως αφέψημα. Σε ζεστό νερό προσθέτουμε τα φύλλα της Κασσίας και τους καρπούς της (5 – 6 στο σύνολο το πολύ) και αφήνουμε για περίπου 6 έως 12 ώρες. Στη συνέχεια στραγγίζουμε και το πίνουμε.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Το αφέψημα αρχίζει να δρα περίπου 8 με 12 ώρες μετά τη λήψη του (ανάλογα με την ανταπόκριση του οργανισμού) !

Τι πρέπει να γνωρίζω πριν τη λήψη του αφεψήματος ;;;

  • Απαγορεύεται η χρήση του από άτομα που πάσχουν από ειλεό.
  • Δεν πρέπει να λαμβάνεται (χωρίς σύμφωνη ιατρική γνωμάτευση) από έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες.
  • Απαιτείται ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗ της λήψης του αν παρατηρηθεί ερυθρό χρώμα στα ούρα.
  • Η χρήση του μπορεί να προκαλέσει ελαφρύ πόνο στην κοιλιά, ενοχλήσεις ή κράμπες.
  • ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η λήψη του από άτομα με φλεγμονώδη νοσήματα του εντερικού συστήματος.
  • Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται τακτικά για μεγάλα χρονικά διαστήματα !!!

Comments are closed.