Δείγμα ευφυίας τελικά η τεμπελιά ;;;

September 27, 2016 Comments Off on Δείγμα ευφυίας τελικά η τεμπελιά ;;;
Δείγμα ευφυίας τελικά η τεμπελιά ;;;

Τεμπελιά : Ασθένεια, ελάττωμα ή δείγμα ευφυίας ;

Από μικρή ηλικία έχουμε συνηθίσει τους γονείς μας και τον περίγυρό μας (οικογένεια, σχολείο, φιλικό περιβάλλον) να μας επιπλήττει όταν εμφανίζουμε σημάδια νωθρότητας, βαρεμάρας και τεμπελιάς. Γενικά η τεμπελιά φαίνεται να μην είναι ένα αποδεκτό από την κοινωνία φαινόμενο, το οποίο επιδέχεται επίπληξης και επιτάσσει διόρθωση – θεραπεία !

Τι είναι όμως η τεμπελιά ;

Είναι θέμα χαρακτήρα ή πρόκειται για ασθένεια ;

Μήπως τελικά είναι κάτι άλλο από αυτό που όλοι νομίζουμε ;

ΠΡΟΣΟΧΗ : Σύμφωνα με τους Βρετανούς γιατρούς του Βασιλικού Κολλεγίου Δημόσιας Υγείας, η τεμπελιά δεν είναι κάποιο ψεγάδι, κάποιο ελάττωμα, κάποια ιδιαιτερότητα του χαρακτήρα του ατόμου, αλλά μια ασθένεια που πρέπει και μπορεί να θεραπευτεί !

Πώς μπορώ να “θεραπεύσω” την τεμπελιά ;;;

Νο 1 : Ξυπνάω νωρίς το πρωί (και όχι μεσημέρι !) .

Νο 2 : Αρχίζω την ημέρα μου με λίγη γυμναστική για να “ξυπνήσει” σώμα και πνεύμα.

Νο 3 : Κάνω ένα κρύο ντους μετά την πρωινή γυμναστική, που θα τονώσει όλους μου τους μύες και θα διώξει την νύστα ή την κούραση.

Νο 4 : Βρίσκω δραστηριότητες που εξάπτουν τη φαντασία και κινούν το ενδιαφέρον μου.

Νο 5 : Τρώω ένα καλό και δυναμωτικό πρωινό.

Νο 6 : Τρώω θρεπτικά φαγητά και σε φυσιολογική ποσότητα (ούτε περισσότερο – ούτε λιγότερο).

Νο 7 : Κοιμάμαι νωρίς το βράδυ και αποφεύγω τα ξενύχτια και τις καταχρήσεις.

Τεμπελιά : Τι σχέση έχει με την ψυχολογία ;;;

Η τεμπελιά σε πολλές περιπτώσεις συνδέεται άμεσα με την ψυχολογία του ατόμου (όπως η θλίψη, η οργή, η ανία, η κατάθλιψη ! Μάλιστα, ως επακόλουθο, συνδέεται συχνά και με εκδηλώσεις αυτής της ψυχολογίας (όπως είναι δηλαδή η νευρική ανορεξία ή η βουλιμία), με αποτέλεσμα να συνδέεται και με την φυσική κατάσταση του ατόμου (ελιποβαρές ή παχύσαρκο).

Η εκδίκηση των τεμπέληδων …

Αυτές οι απόψεις κυριαρχούσαν μέχρι πρόσφατα σχετικά με την τεμπελιά, αλλά μια νέα μελέτη ήρθε να δικαιώσει τους τεμπέληδες όλου του κόσμου. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, η τεμπελιά μπορεί να σχετίζεται ακόμα και με το πολύ υψηλό IQ !

Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε από το Gulf Coast University της Φλόριντα και έδειξε πως τα άτομα με υψηλό δείκτη νοημοσύνης (IQ), βρίσκονται πολύ λιγότερες ώρες της ημέρας σε εγρήγορση.

Τι ευθύνεται όμως ;

Πώς συνδέεται η νοημοσύνη με την τεμπελιά ;

Σε τι διαφέρουν τα πολύ ευφυή άτομα ;

Τα πολύ ευφυή άτομα τείνουν να μην διακατέχονται από το αίσθημα της βαρεμάρας εύκολα. Με άλλα λόγια, τα ατομα με υψηλό δείκτη νοημοσύνης, όπως φανερώνουν οι έρευνες, δείχνουν μια τάση να χάνονται στις σκέψεις τους, με αποτέλεσμα να μην δραστηριοποιούνται εύκολα. Αντίθετα, οι λιγότερο ευφυείς άνθρωποι, έχουν την τάση να βαριούνται πολύ πιο εύκολα γεγονός που τους οδηγεί να εναλλάσσουν διαρκώς σωματικές δραστηριότητες.

Comments are closed.