Δυναμική προπόνηση

November 11, 2017 Comments Off on Δυναμική προπόνηση
Δυναμική προπόνηση

Πιστεύετε ότι είστε πολύ μεγάλος/η για ένα πρόγραμμα δυναμικής εξάσκησης; Η προπόνηση αυτού του είδους είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται το σώμα σας για να καταπολεμήσει την απώλεια της μυικής μάζας και της οστικής μάζας και αντοχής που επέρχονται με την ηλικία.

Κάθε άτομο, ανεξάρτητα από το πόσο είναι νέο ή μεγαλύτερο σε ηλικία θα πρέπει να εκτελεί κανονική τακτική δυναμική προπόνηση. Αυτό είναι εύκολο να γίνει είτε στο γυμναστήριο ή στο σπίτι, χρησιμοποιώντας ελάχιστο εξοπλισμό. Ταινίες αντίστασης και μπάλες, μικρά βαράκια, νερό ακόμη και το βάρος σας μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αντίσταση στον σχεδιασμό ενός προγράμματος δυναμικής άσκησης.

Ποιο είναι λοιπόν το επιχείρημα; Εάν δεν συμμετείχατε ποτέ σε ένα πρόγραμμα δυναμικής άσκησης γιατί να αρχίσετε τώρα; Δείτε λοιπόν παρακάτω μερικούς πολύ ενδιαφέροντες λόγους γιατί η δυναμική προπόνηση κάνει την διαφορά στην ποιότητα της ζωής σας:

 • Βελτιώνει την ικανότητα σας να εκτελείτε καθημερινές δραστηριότητες: Όσο πιο δυνατοί οι μύες σας, τόσο ευκολότερα γίνεται η μεταφορά των διαφόρων αγορών σας από το αυτοκίνητο, η ικανότητα σας να κατεβάσετε ένα πακέτο από το επάνω ράφι, να σπρώξετε κάτι πολύ βαρύ μέσα στο σπίτι…και η λίστα είναι ατελείωτη!
 • Βελτιώνει την ισορροπία σας και την σταθερότητα σας: Όσο πιο δυνατοί και ελαστικοί είναι οι μύες σας η επιπλέον ισορροπία σας είναι πιο σταθερή. Τούτο θα σας βοηθήσει σε καθημερινές δραστηριότητες και ελαττώνει τον κίνδυνο πτώσεων και ατυχημάτων.
 • Δημιουργεί μυική αντοχή: Οι ενήλικες χάνουν μεταξύ των 2,5 και 3,5 κιλών μυών κάθε δεκαετία μετά την ηλικία των 20 ετών. Η δυναμική προπόνηση βοηθά στο να αποτρέψει αυτή την μυική απώλεια και να επαναφέρει αυτό που πιθανόν έχετε απωλέσει.
 • Μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης: Αδράνεια και γήρανση μπορούν αν οδηγήσουν σε μείωση της οστικής πυκνότητας, η οποία καταλήγει σε ευθραυστότητας. Έρευνες απέδειξαν ότι η συνεπής δυναμική προπόνηση μπορεί να αυξήσει την οστική πυκνότητα και να αποτρέψει την οστεοπόρωση.
 • Μειώνει την πίεση του αίματος: Η εξάσκηση αυτού του είδους μπορεί να είναι ευεργετική για την αποτροπή και την θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης με την ενδυνάμωση της καρδιάς, επιτρέποντας της να κτυπά με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
 • Αυξάνει την καύση θερμίδων: Η δυναμική προπόνηση αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό του σώματος, προκαλώντας το σώμα να καίει περισσότερες θερμίδες σε όλη την διάρκεια της ημέρας. Το γεγονός αυτό βοηθά σημαντικά σε απώλεια βάρους σε βάθος χρόνου.
 • Μειώνει τον πόνο στο χαμηλότερο σημείο της πλάτης: Η έρευνα έδειξε ότι μπορεί να αυξήσει την αντοχή του κατώτερου σημείου της πλάτης και να απαλύνει τον πόνο στο σημείο αυτό.

Ο χρόνος που ξοδεύετε στην δυναμική εξάσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να γυρίσετε το ρολόι της ζωής σας μερικά χρόνια πίσω και να αισθάνεστε νεώτερος/νεώτερη κάθε μέρα. Παρακάτω σας δίδονται ορισμένες αρχές που θα πρέπει να θυμάστε όταν σχεδιάζετε ένα πρόγραμμα προπόνησης:

 • Ξεκινήστε την εξάσκηση σας με ένα πρόγραμμα 2 ημερών/εβδομάδα, προχωρήστε σε 3 ημέρες/εβδομάδα για περισσότερη πρόκληση. Βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε τουλάχιστον μία ημέρα ξεκούρασης μεταξύ των ημερών άσκησης.
 • Αρχίστε με 2-3 ασκήσεις για το χαμηλότερο και ανώτερο σημείο του σώματος και 1-2 σταθερές ασκήσεις κορμού (κοιλιακοί, χαμηλότερο σημείο πλάτης).
 • Αρχίστε με ένα σετ ασκήσεων (12-15 επαναλήψεις αργά-σταθερά), χρησιμοποιώντας βαράκια του χεριού, κορδέλες αντίστασης ή το ίδιο σας το σώμα. Καθώς προχωράτε, προσθέστε και άλλο σετ και στην συνέχεια δημιουργείστε και ακόμη ένα σετ έχοντας έτσι 3 σετ για την άσκηση σας.
 • Καθώς προσθέτετε σετ, κάνετε μία ανάπαυλα 30 δευτερολέπτων έως 1 λεπτό, μεταξύ κάθε σετ.
 • Μην κρατάτε ποτέ την αναπνοή σας κατά την διάρκεια των ασκήσεων. Πάντοτε εκπνέετε όταν ασκείτε δύναμη (στο σκληρό μέρος της κίνησης).

Comments are closed.