Ποιο “πειραγμένο” γονίδιο αρρώστησε την Angelina Jolie ;

December 15, 2015 Comments Off on Ποιο “πειραγμένο” γονίδιο αρρώστησε την Angelina Jolie ;
Ποιο “πειραγμένο” γονίδιο αρρώστησε την Angelina Jolie ;

Το γονίδιο που τρομοκράτησε την Angelina !!!

Η γνωστή και πανέμορφη ηθοποιός ήρθε και για μια ακόμα φορά στο προσκήνιο, όχι για κάποια ταινία της αλλά ούτε και για τον γοητευτικό σύζυγό της, αλλά για την ασθένειά της που προκάλεσε την συμπάθεια του παγκόσμιου κοινού.

Ένα συγκεκριμένο γονίδιο διαγνώστηκε στην γνωστή ηθοποιό και την οδήγησε σε επέμβαση μαστεκτομής. Το γονίδιο αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς σχετίζεται και μάλιστα άμεσα με δύο μορφές καρκίνου, εκείνου των ωοθηκών αλλά και εκείνου του μαστού.

(!!!) : Σύμφωνα με νεότερες έρευνες επιστημόνων σχετικά με αυτό το γονίδιο, διαπιστώθηκε πως εκτός από τις δύο αυτές πολύ σοβαρές μορφές καρκίνου, το γονίδιο αυτό φαίνεται να έχει κάποια κοινά σημεία και με τη νόσο του Αλτσχάιμερ !

Το γονίδιο BRCA1 & οι σχετικές έρευνες

Το γονίδιο BRCA1 ήρθε στο προσκήνιο λόγω της γνωστής ηθοποιού και έγινε αμέσως αντικείμενο ερευνών. Σχετικές μελέτες πραγματοποίησαν ερευνητές από τις ΗΠΑ, οι οποίοι επικεντρώθηκαν στην όποια σχέση μπορεί να υπάρχει μεταξύ του γονιδίου BRCA1 και της εκφυλιστικής νοητικής ασθένειας του Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές έστρεψαν την προσοχή τους στον εγκέφαλο και τους ιδιαίτερους μηχανισμούς που χρησιμοποιεί ώστε να επιδιορθώνει τυχόν βλάβες του DNA.

Ουσιαστικά, η εμφάνιση καρκίνου του μαστού ή καρκίνου των ωοθηκών ευθύνεται σε αυτό το συγκεκριμένο γονίδιο και σε ελαττωματική λειτουργία του. Κάθε μέρα που βιώνουμε, ο οργανισμός μας δέχεται απειλές από παντού και βάλλεται καθημερινά (άλλες φορές πιο ανεπαίσθητα και άλλες φορές πολύ αισθητά). Ο ίδιος λοιπόν ο οργανισμός, με διάφορα γονίδιά του, προσπαθεί να αποκαθιστά τις όποιες βλάβες έχει υποστεί και να τον προφυλάσσει από ασθένειες.

Έτσι, οι ερευνητές στράφηκαν στη συνέχεια στους ασθενείς που βίωσαν την νόσο Αλτσχάιμερ και έχασαν τη ζωή τους από αυτή. Πήραν τους εγκεφάλους των ανθρώπων αυτών και τους εξέτασαν για να μπορέσουν να εντοπίσουν κάποια σχέση μεταξύ τους που θα τους βοηθούσε να καταλήξουν σε ένα λογικό συμπέρασμα.

Όλα τα άτομα (ανεξαρτήτως φύλου) που έχασαν τη ζωή τους από την νόσο του Αλτσχάιμερ, είχαν χαμηλά επίπεδα στο ίδιο γονίδιο, το γονίδιο BRCA1 !

Ήταν γεγονός ! Όταν προσπάθησαν να επέμβουν στους εγκεφάλους υγιών ποντικιών και να μειώσουν τα επίπεδα του γονιδίου αυτού, τα ποντίκια άρχισαν να αναπτύσσουν μαθησιακές δυσκολίες και σημαντικά προβλήματα μνήμης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως τα κύτταρα του εγκεφάλου τους άρχισαν να υπολειτουργούν και να μικραίνουν ολοένα και περισσότερο …

Η συρρίκνωση όμως αυτή των κυττάρων του εγκεφάλου, έπειτα από έρευνες, φάνηκε πως ευθυνόταν σε μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, την βήτα – αμυλοειδή. Πρόκειται για μια πρωτεΐνη άκρως τοξική, που καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα και την εντοπίζουμε στην νόσο του Αλτσχάιμερ.

Η γνωστή ηθοποιός, φοβούμενη από την κληρονομικότητα (αφού έχασε την μητέρα της το 2007 από καρκίνο σε ηλικία μόλις 57 ετών), και γνωρίζοντας ότι φέρει το ίδιο γονίδιο, οδηγήθηκε σε διπλή μαστεκτομή και έγινε πρότυπο δύναμης.

Comments are closed.