Καλοκαίρι : Προβλήματα στην … ευαίσθητη περιοχή ;;;

June 30, 2015 Comments Off on Καλοκαίρι : Προβλήματα στην … ευαίσθητη περιοχή ;;;
Καλοκαίρι : Προβλήματα στην … ευαίσθητη περιοχή ;;;

Τι είναι η κολπίτιδα και τι η τραχηλίτιδα ;

Όσο τρομακτικό και αν ακούγεται, τόσο η κολπίτιδα όσο και η τραχηλίτιδα είναι από τις πιο συχνές παθήσεις γυναικολογικής φύσεως που συναντάμε σε γυναίκες ανεξαρτήτως της ηλικίας τους !

(!!!) : Πολύ σημαντικό είναι ο κόλπος της γυναίκας να διατηρεί το όξινο περιβάλλον του !

Στον κόλπο της γυναίκας αναπτύσσονται διάφοροι μικροοργανισμού που είναι γνωστοί με την ονομασία κολποβακτηρίδια και είναι υψίστης σημασίας για την υγεία του κόλπου και την διατήρηση του περιβάλλοντος του κόλπου στα φυσιολογικά επίπεδα !

(!!!) : Ο κόλπος της γυναίκας αναπτύσσει από μόνος του έναν φυσικό αμυντικό μηχανισμό με σκοπό να διατηρεί αυτό ακριβώς το όξινο περιβάλλον σε σταθερά επίπεδα ώστε να μην δημιουργούνται ανωμαλίες στην φυσική λειτουργία του κόλπου !

Η σημασία των κολποβακτηριδίων …

Τα κολποβακτηρίδια δεν είναι τίποτα άλλο από έναν απόλυτα φυσιολογικό “κάτοικο” της περιοχής του κόλπου. Σκοπός του είναι να αποτρέπουν την ανάπτυξη διαφόρων παθολογικών μικροβίων στον κόλπο και να προστατεύουν από την ανάπτυξη κολπίτιδας !

(!!!) : Αυτό που συνήθως οδηγεί στην ανάπτυξη κολπίτιδας είναι οι διαταραχές στην χλωρίδα του κόλπου, δηλαδή στους μικροοργανισμούς αυτούς που περιέχει και που φροντίζουν να διατηρούν το περιβάλλον του κόλπου σε φυσιολογικά επίπεδα (όξινο περιβάλλον) !

Πώς μεταβάλλεται η χλωρίδα του κόλπου ;

Η χλωρίδα του κόλπου μεταβάλλεται (όπως προαναφέραμε) από διάφορα μικρόβια που μεταβάλλουν την περιεκτικότητα τους κόλπου σε κολποβακτηρίδια.

Ένας συνηθισμένος λόγος για αυτές τις αλλαγές στον κόλπο μπορεί να είναι η λήψη κάποιας αντιβιωτικής θεραπείας ή ακόμα και η είσοδος κάποιου παθογόνου μικροβίου στον κόλπο κατά την σεξουαλική πράξη !

(!!!) : Το κάθε παθογόνο μικρόβιο που εισχωρεί στον κόλπο, μπορεί και εξοντώνει ολόκληρη την άμυνά του, με αποτέλεσμα να εξαπλώνονται στην περιοχή του κόλπου οι διάφοροι παθογόνοι οργανισμοί δημιουργώντας φλεγμονές ! Οι φλεγμονές αυτές οδηγούν είτε σε κολπίτιδα είτε σε τραχηλίτιδα ανάλογα με την περιοχή που αναπτύσσονται !

Η κολπίτιδα και η τραχηλίτιδα είναι ασθένειες που μπορούν να εκδηλωθούν ακόμα και ταυτόχρονα, αν εμφανίσουν φλεγμονές ΚΑΙ η περιοχή του κόλπου αλλά ΚΑΙ η περιοχή του τραχήλου !

Τι συμπτώματα έχουν ;

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι :

 • πολλά κολπικά υγρά
 • φαγούρα
 • ερεθισμός στα γεννητικά όργανα
 • πρήξιμο στην περιοχή (οίδημα)
 • πόνος κατά την σεξουαλική επαφή

Ποιοι παθογόνοι παράγοντες προκαλούν κολπίτιδα ή τραχηλίτιδα ;

Οι κύριοι παθογόνοι παράγοντες που επηρεάζουν την χλωρίδα του κόλπου οδηγώντας σε δημιουργία φλεγμονών είναι :

 • οι τριχομονάδες
 • οι μύκητες
 • και οι κόκκοι

Εκτός από τη σεξουαλική πράξη που είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους μετάδοσης των παθογόνων οργανισμών, το μπάνιο στη θάλασσα το καλοκαίρι είναι επίσης πολύ συνηθισμένη αιτία εμφάνισης κολπίτιδας.

Πολλές γυναίκες εμφανίζουν συμπτώματα το καλοκαίρι λόγω μολυσμένων θαλασσών ή αμμουδιών !

Τι πρέπει να προσέχω ;;;

 • Να αλλάζω τακτικά μαγιό.
 • Να μην μένω με το βρεγμένο μαγιό.
 • Να σκουπίζω καλά την ευαίσθητη περιοχή ώστε να μην παραμένει με υγρασία.
 • Να μην κάθομαι κατευθείαν επάνω στην άμμο αλλά να χρησιμοποιώ πετσέτα.
 • Να πηγαίνω σε παραλίες με καθαρά νερά.

Comments are closed.