Μήπως το παιδάκι σας αρνείται να φάει τα φρούτα του ;;;

April 11, 2017 Comments Off on Μήπως το παιδάκι σας αρνείται να φάει τα φρούτα του ;;;
Μήπως το παιδάκι σας αρνείται να φάει τα φρούτα του ;;;

Φρούτα : Νο1 τροφή για το παιδί !

Η γνωριμία του παιδιού με τα φρούτα (αλλά και με τα λαχανικά) πρέπει να γίνεται από πολύ μικρή ηλικία. Το τάισμα του παιδιού είναι μια διαδικασία επίπονη για κάθε γονιό, αλλά και πολύ σημαντική για την μετέπειτα ανάπτυξη του παιδιού … όχι μόνο σωματικά, αλλά και πνευματικά ! Η σωστή διατροφή και οι κατάλληλες τροφές είναι το Α και το Ω για την σωστή ανάπτυξη και εξέλιξη του παιδιού σας !

Τι συμβαίνει όμως όταν το παιδάκι σας αρνείται να φάει τα φρούτα του ;

Πώς μπορείτε ως γονείς να αντιμετωπίσετε σωστά την άρνηση αυτή του παιδιού σας ;

Φταίει το παιδί για αυτή την απέχθεια προς τα φρούτα ή μήπως έχετε κάνει και εσείς ως γονείς κάποιο λαθάκι ;

Παιδί & άρνηση για τα φρούτα : Πού οφείλεται ;

Συνήθως αυτή η άρνηση του παιδιού προς τα φρούτα (και τα λαχανικά) δεν είναι τυχαία … όπως θεωρούν πολλοί γονείς. Η άρνηση του παιδιού προς οτιδήποτε δεν έχει όμορφη εικόνα, όμορφη μυρωδιά και ωραία γεύση είναι απόλυτα λογική και δικαιολογημένη και βασίζεται στο ένστικτο. Η άρνηση αυτή μπορεί να εκδηλωθεί σε διάφορες διαβαθμίσεις με απλή άρνηση ορισμένων τροφών έως και ολική άρνηση οποιασδήποτε νέας και μη οικείας για αυτό τροφής !

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Η ακραία περίπτωση άρνησης όλων των νέων τροφών επικρατεί με την επιστημονική ονομασία τροφική νεοφοβία και εκδηλώνεται συνήθως σε βρέφη 18 έως και 24 μηνών και συνήθως κορυφώνεται όταν τα παιδάκια φτάσουν την ηλικία των 2 έως και 6 ετών ! Μετά το 6ο έτος τους αρχίζει να μειώνεται σταδιακά με το πέρας των χρόνων !

Η μεταστροφή αυτή του παιδιού και η άρνησή του προς ορισμένες τροφές μπορεί να γίνει ξαφνικά και χωρίς κάποιον προφανή λόγο. Τα παιδιά αρνούνται πεισμάτικά να φάνε ορισμένα τρόφιμα … και συνήθως η άρνησή τους αυτή έχει ως στόχο τα φρούτα και τα λαχανικά, και πιο σπάνια τα πουλερικά, το κοτόπουλο ή το ψάρι.

Αντιθέτως, τα αμυλούχα τρόφιμα, φαίνεται να αποτελούν σπάνια πρόβλημα. Η αδυναμία των παιδιών για μπισκότα, ζυμαρικά, κράκερ, παξιμάδια, κέικ, πατάτες και διάφορα ανθυγιεινά σνακ, σε συνδυασμό με την άρνησή τους για υγιεινές και ωφέλιμες τροφές όπως είναι τα φρούτα θέτουν την βάση για την ανάπτυξη ενός παχύσαρκου παιδιού και εν συνεχεία ενός παχύσαρκου ενήλικα !

Πολλές φορές, οι γονείς, προκειμένου να γλιτώσουν από τη γκρίνια του παιδιού τους και να μην το αφήσουν νηστικό, υποκείπτουν στη άρνησή τους αυτή για τα τρόφιμα αυτά και συνεχίζουν να το ταΐζουν με αμυλούχες τροφές όπως αυυτό απαιτεί ! Ωστόσο η ηλικία αυτή είναι κρίσιμη για την διατροφική ταυτότητα του κάθε παιδιού στην μετέπειτα ζωή του και καθορίζει την υγεία του … με αποτέλεσμα τελικά οι ίδιοι οι γονείς να κάνουν κακό στα ίδια τους τα παιδιά !

Είναι η παιδική νεοφοβία κάτι το ανησυχητικό ;

Όχι … η παιδική νεοφοβία είναι μια απόλυτα φυσιολογική διαδικασία από την οποία περνούν σχεδόν όλα τα παιδιά (άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο έντονα), αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή η αντιμετώπιση των παιδιών από τους γονείς τους στην κάθε τους άρνηση και η στάση τους απέναντι στην γενικότερη διαδικασία του φαγητού και στο πώς εκπαιδεύουν το παιδί τους να αντιμετωπίζει το γεύμα του.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Μια ωφέλιμη συμβουλή προς όλους τους γονείς είναι να επικεντρώνουν ολόκληρη την προσοχή τους ώστε να μην προβάλλουν το φαγητό στο παιδί τους άλλοτε ως επιβράβευση καιάλλοτε ως τιμωρία, και φυσικά να μην το προκαταλαμβάνουν απέναντι σε συγκεκριμένα τρόφιμα !

Χαρακτηριστικές λανθασμένες αντιμετωπίσεις – φράσεις των γονέων απέναντι στο φαγητό :

 • “ Αν φας όλα σου τα λαχανικά θα σου πάρω το αυτοκινητάκι που ήθελες !”
 • “Φάε όλο σου το φαγητό, αλλιώς δε θα πάμε μετά στο πάρκο να παίξεις !”
 • “Τελείωνε γρήγορα με το φαγητό σου για να πας μέσα να παίξεις !”
 • “Μπορεί να μη μυρίζει ωραία αλλά είναι υγιεινό και πρέπει να το φας !”
 • “Αν φας το φρούτο σου θα σου δώσω μια σοκολάτα μετά !”
 • “Ούτε εμένα μου αρέσει το ψάρι αλλά το τρώω … βλέπεις ;”

Η λύση στο πρόβλημα της τροφικής νεοφοβίας …

Όπως υποδεικνύουν οι ειδικοί και αποδεικνύουν οι έρευνες, η παιδική τροφική νεοφοβία αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με την επαναλαμβανόμενη έκθεση του παιδιού στην τροφή που αρνείται (π.χ. το φρούτο που δε θέλει να φάει). Μετά από μερικές επαναλαμβανόμενες απόπειρες (συνήθως γύρω στις 10) το παιδί αρχίζει να αποδέχεται την τροφή και να τη συνηθίζει ! Με το πέρασμα του χρόνου μπορεί ακόμα και να την αγαπήσει αυτή την τροφή και να αρχίσει ακόμα και να απολαμβάνει τη γεύση της.

Ένας τρόπος να αντιμετωπίσουν οι γονείς την άρνηση του παιδιού προς ορισμένα τρόφιμα, είναι πολύ συχνά και η χρήση πονηριάς και φαντασίας, ώστε να μετατρέψουν τα “αντιαισθητικά” τρόφιμα σε πιο ενδιαφέροντα για το παιδί. Πουρέδες που δε φαίνονται ξεκάθαρα τα λαχανικά που περιέχουν, μπαλάκια – κεφτεδάκια οσπρίων και λαχανικών, κοτόπουλου ή κρέατος, και γενικά ευφάνταστες συνταγές που “κρύβουν” από το παιδί το αντικείμενο της άρνησής του είναι η λύση για να μη στερηθεί το παιδί τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και να αρχίσει να συνηθίζει τη γεύση του τροφίμου χωρίς να το αντιλαμβάνεται !

Φρούτα “μασκαρεμένα” !

Όπως και τα υπόλοιπα τρόφιμα, έτσι και τα φρούτα, μπορούν οι γονείς να τα προσφέρουν στο παιδί τους με έξυπνους τρόπους ώστε να αποφεύγουν την επίμονη άρνησή τους …

 • φρουτοχυμοί
 • γιαούρτι με φρούτα
 • smoothies

 • φρουτοσαλάτα με κομματάκια σοκολάτας
 • φρούτα μαζί με ξηρούς καρπούς
 • φρούτα μέσα σε δημητριακά
 • φρούτα μέσα σε κέικ
 • αποξηραμένα φρούτα
 • φρούτα μέσα σε ζελέ
 • φρούτα στη σαλάτα

Comments are closed.