Ξεκίνα το ποδήλατο και κέρδισε σωματικά & ψυχικά !

November 3, 2015 Comments Off on Ξεκίνα το ποδήλατο και κέρδισε σωματικά & ψυχικά !
Ξεκίνα το ποδήλατο και κέρδισε σωματικά & ψυχικά !

Από μικρά στις 2 ρόδες …

Ένα από τα πρώτα δώρα που θυμόμαστε από τους γονείς μας είναι σίγουρα το πρλωτο μας ποδήλατο. Οι αναμνήσεις από τις πρώτες μας βόλτες με αυτό μας συντροφεύουν σε όλη την ενήλικη ζωή μας. Το ποδήλατο είναι συνδεδεμένο με τις έννοιες της αθωότητας και της ανεμελιάς και εκφράζει το παιδί που έχουμε πάντα μα πάντα κρυμμένο μέσα μας … όποια και αν είναι η ηλικία μας.

Τα οφέλη της ποδηλασίας …

Δυστυχώς χρόνο με το χρόνο αφήνουμε πίσω μας αυτό το παιδί και γινόμαστε οι ενήλικες που ξεχνούν τι πάει να πει διασκέδαση. Μαζί όμως με αυτό το παιδι αφήνουμε πίσω και το ποδήλατο … κρυμμένο σε κάποια αποθήκη να σκουριάζει !

Το ποδήλατο μπορεί να φέρει ξανά στην επιφάνεια αυτό το ανέμελο και χαρούμενο παιδί (και λέγοντας “παιδί” δεν εννοούμε μόνο στην διάθεση … αλλά και στην πραγματικότητα) !

Η άθληση γενικά και το ποδήλατο ειδικά, μπορούν να καταπολεμήσουν το γήρας και να δώσουν ζωή στο παιδί που υπάρχει μέσα σε όλους !

(!!!) : Ολλανδοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως με το ποδήλατο κερδίζουμε μακροζωία ! Η ποδηλασία μας χαρίζει χρόνια ζωής και μας προσφέρει ένα πιο νεανικό σώμα χωρίς προβλήματα.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Μετά από ατελείωτες έρευνες, οι ειδικοί, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως 1 και μόνο ώρα ποδήλατο μπορεί να παρατείνει τη ζωή του ατόμου κατά περίπου 1 ώρα ! Για κάποιον μάλιστα που γυμνάζεται συστηματικά, 75 λεπτά ποδήλατο την εβδομάδα μπορούν να του προσθέσουν 6 μήνες ζωής !

ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Βάλε το ποδήλατο στη ζωή σου και στην καθημερινότητά σου ! 75 λεπτά την εβδομάδα δεν είναι πολλά και μπορείς εύκολα να τα εντάξεις στο πρόγραμμά σου. Εάν είναι εφικτό πήγαινε με το ποδήλατο στη δουλειά σου και εάν δεν είναι τότε πήγαινε μικρές κοντικές βόλτες μετά από τη δουλειά. Άσε το αυτοκίνητο και απόλαυσε βόλτες με τον “παιδικό σου φίλο” (το ποδήλατο) !

(!!!) : Ειδικά εάν δεν είσαι τύπος του γυμναστηρίου, τότε το ποδήλατο είναι η ιδανική επιλογή. Σου δίνει την δυνατότητα να έχεις επαφή με τη φύση, δεν κλείνεσαι στους 4 τοίχους ενός γυμναστηρίου και το συνδυάζεις με βόλτα και αλλαγή περιβάλλοντος και διάθεσης. Επίσης, το ποδήλατο, σου παρέχει εξίσου σημαντικά οφέλη με οποιαδήποτε άλλη καρδιαγγειακή (αερόβια) άσκηση !

Μύες τονωμένοι και σώμα δυνατό !

Το ποδήλατο δε γυμνάζει μόνο τα πόδια όπως πολλοί (εσφαλμένα !) πιστεύουν ! Το ποδήλατο ενισχύει εμφανώς τους μηρούς αλλά και τους γλουτούς, τις γάμπες (που κάθε γυναίκα θέλει γυμνασμένες γάμπες που αναδεικνύουν τις γόβες στιλέτο της), καθώς επίσης (ανάλογα με την κλίση, το βαθμό δυσκολίας και το έδαφος της διαδρομής) και τα χέρια και ολόκληρο τον κορμό ! Ακόμα και οι κοιλιακοί γυμνάζονται με το ποδήλατο !

(!!!) : Το ποδήλατο γυμνάζει ολόκληρο το σώμα με έναν τρόπο εκπληκτικό !

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Η ποδηλασία ενδείκνυται ακόμα και για υπέρβαρα άτομα, γιατί δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις ! Επίσης είναι ιδανική άσκηση για τόνωση του μεταβολισμού και ταχύ χάσιμο βάρους !

Το ποδήλατο είναι πολύ πιο εύκολο και πολύ πιο ανώδυνο για τις αρθρώσεις (πόδια, αστραγάλους, γόνατα και πέλματα) από ότι το τρέξιμο !

ΠΡΟΣΟΧΗ : Αρχικά προτίμησε διαδρομές σε άσφαλτο !!! Ο ανώμαλος δρόμος θα έχει πολύ περισσότερους κραδασμούς που μπορεί να επιβαρύνουν τη μέση σου, τα γόνατα, ακόμα και τους αστραγάλους σου !

(!!!) : Έρευνες που δημοσιεύτηκαν στο Psychology Today υποστηρίζουν πως η ποδηλασία :

  • αποτρέπει τις νευρολογικές παθήσεις
  • βοηθάει στην καλύτερη σκέψη
  • βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου
  • εντείνει τη μνήμη
  • εντείνει την μαθησιακή ικανότητα του ατόμου
  • ενισχύει την κριτική σκέψη

Επίσης το ποδήλατο :

  • καταπολεμά την κατάθλιψη
  • ενισχύει την υγεία
  • χαρίζει ευεξία
  • μειώνει το στρες

Comments are closed.