Ποια άτομα επηρεάζονται περισσότερο από το ποτό ;;;

December 29, 2015 Comments Off on Ποια άτομα επηρεάζονται περισσότερο από το ποτό ;;;
Ποια άτομα επηρεάζονται περισσότερο από το ποτό ;;;

Πόσα ποτηράκια αλκοόλ αντέχεις εσυ ;

Είναι αλήθεια πως δεν είναι όλοι οι άνθρωποι το ίδιο ανθεκτικοί στο ποτό. Πόσες φορές δεν έχετε βγει με φίλους σας και κάποιοι από αυτούς εγκαταλείπουν από το πρώτο κιόλας ποτηράκι. Θεωρείς ότι απλά είναι υπερβολικοί … αλλά μήπως τελικά δεν είναι ;;;

Φινλανδοι επιστήμονες ερευνητές ανέλαβαν να δώσουν απάντηση στο περίεργο αυτό φαινόμενο.

Πώς είναι δυνατόν κάποιοι άνθρωποι να αντέχουν πολύ το ποτό και κάποιοι άλλοι χαρακτηριστικά λιγότερο ;

Τι ευθύνεται γι’αυτή την τόσο διαφορετική ανοχή και αντίδραση του οργανισμού στο αλκοόλ ;

Φταίει μήπως κάποιο γονίδιο ;

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι έκαναν εντατικές έρευνες ώσπου να καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα. Το πείραμα έγινε σε 170 εθελοντές, άνδρες και γυναίκες, με σκοπό να διαπιστωθεί η αιτία που κάθε άτομο αντιδρά τόσο διαφορετικά στην κατανάλωση του ποτού.

Τα αποτελέσματα ήταν πλέον ξεκάθαρα και δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Translational PsychiatryΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ !

Ποια γονίδια κάνουν την αντίδρασή μας στο αλκοόλ ξεχωριστή ;

Πώς επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας τα γονίδια αυτά ;

Έχουμε δει πολλά άτομα να αλλάζουν την συμπεριφορά τους με την κατανάλωση αλκοόλ. Άλλα από αυτά γίνονται πιο παράτολμα, άλλα πιο παρορμητικά και άλλα πιο νευρικά και επιθετικά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, για την διαφορετική συμπεριφορά που προκαλεί το αλκοόλ σε ορισμένα άτομα, ευθύνεται ένα συγκεκριμένο γονίδιο του οποίου του δόθηκε το όνομα HTR2BQ20* .

Το γονίδιο αυτό έπειτα από μια γενετική μετάλλαξη που έχει υποστεί είναι εκείνο που προκαλεί την διαφορετική αυτή συμπεριφορά στα άτομα υπό την επήρεια του αλκοόλ … που χαρακτηρίζεται από υπέρμετρη παρορμητικότητα.

Αυτό συμβαίνει για τον πολύ απλό λόγο, πως το συγκεκριμένο γονίδιο είναι αυτό που ευθύνεται για την παραγωγή ενός συγκεκριμένου πρωτεϊνικού υποδοχέα στην περιοχή του εγκεφάλου. Η ύπαρξη του πρωτεϊνικού αυτού υποδοχέα είναι όμως απαραίτητη για την καλή λειτουργία της σεροτονίνης 2b, ενός νευροδιαβιβαστή που μεταφέρει πληροφορίες από το ένα κύτταρο στο άλλο στον εγκέφαλο.

(!!!) : Οι ειδικοί επιστήμονες εικάζουν σημαντική σχέση μεταξύ της σεροτονίνης 2b και του ενστίκτου παρόρμησης που βιώνουν τα άτομα.

Άτομα με την μετάλλαξη αυτή στον οργανισμό τους βιώνουν έντονα το συναίσθημα αυτό της παρόρμησης και πολύ συχνά αντιμετωπίζουν στην διάρκεια της ζωής τους σημαντικά θέματα με την συμπεριφορά τους. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που κάποια άτομα που φέρουν την συγκεκριμένη μετάλλαξη εντοπίζονται και με προβλήματα αυτοελέγχου ή άλλων ψυχικών διαταραχών.

Τα άτομα αυτά, με την κατανάλωση αλκοόλ, χάνουν πολύ περισσότερο τον έλεγχο του εαυτού τους θέτοντάς τον σε κίνδυνο, μπλέκοντας σε καυγάδες ή κάνοντας επικίνδυνα πράγματα.

Comments are closed.