Μήπως πονάω λόγω άγχους ;;;

March 10, 2015 Comments Off on Μήπως πονάω λόγω άγχους ;;;
Μήπως πονάω λόγω άγχους ;;;

Άγχος … και καθημερινότητα !

Το άγχος δυστυχώς είναι μέσα στην καθημερινότητά μας και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της. Όσο περισσότερες οι υποχρεώσεις, όσο περισσότερα τα οικονομικά προβλήματα που μας ταλανίζουν, τόσο μεγαλύτερο και το άγχος που μας καταβάλλει. Άγχος στη δουλειά, άγχος στο σπίτι, άγχος για τους λογαριασμούς, άγχος για τα παιδιά, … άγχος, άγχος, άγχος … και τελικά ολόκληρη η ζωή μας είναι ένα συνεχόμενο άγχος, μια διαρκής ψυχοφθόρα κατάσταση που μας “κατατρώει” !

Άγχος : Ψυχή & σώμα

Το άγχος ως γνωστόν επηρεάζει και μάλιστα πάρα πολύ την ψυχολογία του κάθε ατόμου. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που το άτομο έχει οδηγηθεί σε σοβαρές ψυχολογικές καταστάσεις από υπερβολικό άγχος. Ωστόσο το άγχος, όπως φανερώνουν οι διάφορες επιστημονικές μελέτες, δεν επηρεάζει τελικά μόνο την ψυχή του ανθρώπου αλλά και το σώμα του !

(!!!) : Εμπεριστατωμένες επιστημονικές έρευνες φανερώνουν πως το υπερβολικό άγχος επιβαρύνει τον άνθρωπο εκτός από ψυχολογικά και σωματικά !!! Πώς ; Μειώνοντάς του σε σημαντικό βαθμό την ικανότητα να διαχειρίζεται τον πόνο ! Με άλλα λόγια … το άγχος κάνει τον άνθρωπο να πονάει πιο πολύ !!!

Η ΕΡΕΥΝΑ :

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ στο τμήμα της Φυσικοθεραπείας, και που δημοσιεύτηκε και στο έγκυρο περιοδικό Pain, τα αποτελέσματα για την επιρροή του άγχους στη ζωή του ανθρώπου ήταν σοκαριστικά !

Οι μετέχοντες στην μεγάλη αυτή έρευνα που διεξήχθη, έλαβαν μέρος σε ένα πρόγραμμα που σκοπό είχε να τους προκαλέσει έντονο ψυχολογικό στρες. Το πρόγραμμα αυτό δημιουργήθηκε σύμφωνα με έναν αλγόριθμο υπολογιστή και περιελάμβανε μια σειρά από ερωτήσεις.

Εκ προοιμίου, τα άτομα που συμμετείχαν στο περίεργο αυτό ψυχολογικό πείραμα, ενημερώνονταν πως στο τεστ αυτό ο μέσος όρος ατόμων που επιτυγχάνει είναι πολύ υψηλός, δηλαδή περίπου στο 80 με 90 %.

Στην πραγματικότητα, το ποσοστό επιτυχιών στο τεστ, δεν ξεπερνούσε το 45 %. Οι πολλές αποτυχίες προκαλούσαν έντονο στρες στους μετέχοντες, που γνωρίζοντας πως θα έπρεπε να περάσουν και μάλιστα με ευκολία το τεστ … τελικά αποτύγχαναν !!!

Φυσικά, όλοι οι μετέχοντες πέρασαν από εξετάσεις και αξιολογήθηκαν γενικά, αλλά και ειδικά … στην αντοχή τους στον πόνο !!!

Αποτελέσματα : Άγχος & πόνος πάνε μαζί !

(!!!) : Μετά τις εξετάσεις όλων των μετεχόντων στην έρευνα, οι επιστήμονες μελέτησαν διεξοδικά τις αντιδράσεις τους και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα άτομα που εμφάνιζαν πιο υψηλά επίπεδα άγχους και ψυχολογικής πίεσης, εμφάνιζαν και σημαντικά μικρότερη αντοχή στον πόνο !!!

Αντίθετα, τα άτομα που δεν είχαν άγχος, κατάφερναν να διαχειριστούν πολύ πιο εύκολα τον πόνο και φανέρωναν σημαντικά μεγαλύτερη αντοχή στον πόνο.

Οι διαφορές μεταξύ των ατόμων με έκδηλο άγχος και μη ήταν πάρα πολύ μεγάλες, σε σημείο που προκάλεσαν την κατάπληξη και των ίδιων των μελετητών, οι οποίοι συνιστούν εφαρμογή διαφόρων τεχνικών χαλάρωσης (μασάζ, γιόγκα, άθληση, κ.ά.) για καταπολέμηση του άγχους στην καθημερινότητα και κατ’επέκταση και για αποτελεσματική διαχείριση του πόνου !

Comments are closed.