Πώς επιδρά η μοναξιά στα κύτταρά μας ;;;

January 12, 2016 Comments Off on Πώς επιδρά η μοναξιά στα κύτταρά μας ;;;
Πώς επιδρά η μοναξιά στα κύτταρά μας ;;;

Κυτταρικές αλλαγές λόγω … μοναξιάς !

Η μοναξιά είναι ένα σύνηθες συναίσθημα στις μέρες μας. Αν και πλαισιωνόμαστε από πληθώρα ανθρώπων, νιώθουμε όλο και περισσότερο μόνοι μέσα σε αυτή τη σκληρή και απαιτητική καθημερινότητα.

Το συναίσθημα αυτό της μοναξιάς που βιώνουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι, δεν είναι απλή υπόθεση ! Πρόκειται για μια σοβαρή ψυχοσωματική διαταραχή … και ως τέτοια επηρεάζει και το σώμα !

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι άνθρωποι που είναι μόνοι τους, χωρίς σύντροφο και χωρίς οικογένεια, αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα υγείας αλλά και σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα όπως η κατάθλιψη. Ειδικά τις ημέρες των γιορτών συναντάμε πολλά κρούσματα αυτοκτονίας από ανθρώπους που νιώθουν έντονα το συναίσθημα της μοναξιάς … και τους κατακλύζει !

(!!!) : Μια επιστημονική μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, διαπίστωσε πως η κοινωνική απομόνωση οδηγεί σε επιπρόσθετο στρες που επηρεάζει σοβαρά εν συνεχεία την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων μέσα στο σώμα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Τα λευκοκύτταρα του αίματος είναι εκείνα που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό μας σύστημα και κατ’επέκταση με την διατήρηση της υγείας μας !

“Είναι μια απλή λειτουργία — όσο πιο μοναχικό είναι ένα άτομο και για όσο περισσότερο καιρό ζει μέσα στη μοναξιά, τόσο μεγαλύτερες θα είναι και οι αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό του !” τόνισε ο Dr. John Cacioppo, ψυχολόγος, στη Medical Daily.

Μια φλεγμονή που “γεννάται” από τη μοναξιά !

Σύμφωνα με τους ειδικούς, επαναλαμβανόμενες μελέτες σχετικά με την επίδραση της μοναξιάς στον οργανισμό, οδήγησαν στην διαπίστωση, πως η μοναξιά ως δυνατό συναίσθημα επιφέρει ορισμένες κυτταρικές αλλαγές στον οργανισμό … αλλαγές που σχετίζονται με την ικανότητά του να αντιμετωπίζει ιογενείς λοιμώξεις (η οποία και μειώνεται αισθητά) και με τις φλεγμονές στο σώμα (οι οποίες πολλαπλασιάζονται).

Και παλαιότερα όμως, η μοναξιά, είχε συνδεθεί με πρόωρους θανάτους … γεγονός που επιβεβαιώνει την ανησυχία των επιστημόνων ανέκαθεν γι’αυτό το σκληρό συναίσθημα !

Χρόνια μοναξιά σημαίνει περισσότερες ιώσεις αλλά ΚΑΙ αυξημένος κίνδυνος καρδιοπάθειας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χρόνια “συμβίωση” ηλικιωμένων ατόμων με αυτό το συναίσθημα οδηγούσε σε φθορά το ανοσοποιητικό τους σύστημα, το οποίο τελικά τους άφηνε περισσότερο εκτεθειμένους σε εποχιακές γρίπες, σε ιώσεις, αλλά και σε σοβαρότερες και χρόνιες λοιμώξεις που μπορεί να καταλήξουν ακόμα και σε καρδιοπάθεια και πρόωρο θάνατο !

Ευάλωτοι και στον ιό HIV/AIDS !

Μετά απο αντίστοιχο πείραμα που έγινε σε πιθήκους, οι ειδικοί, διαπίστωσαν πως και οι πίθηκοι με το συναίσθημα μοναξιάς εμφάνιζαν αντίστοιχη προφλεγμονώδη γονιδιακή διαταραχή με τους ανθρώπους.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Το συγκλονιστικό που ανακάλυψαν όμως οι επιστήμονες, ήταν πως οι πίθηκοι φάνηκαν να είναι επιρρεπείς και στον ιό SIV, ο οποίος είναι ένας ιός αντίστοιχος με τον πολύ γνωστό ιό HIV/AIDS των ανθρώπων !

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Η μοναξιά είναι ένα επικίνδυνο συναίσθημα που δεν πρέπει να το παίρνουμε αψήφιστα ! Καλό είναι να αντιμετωπίζεται εγκαίρως πριν να οδηγήσει σε σοβαρές ψυχοσωματικές καταστάσεις … που ενδεχομένως να μην έχουν επιστροφή !

Comments are closed.