Sopropo : Ένα συστατικό υγείας που λίγοι γνωρίζουν

April 20, 2015 Comments Off on Sopropo : Ένα συστατικό υγείας που λίγοι γνωρίζουν
Sopropo : Ένα συστατικό υγείας που λίγοι γνωρίζουν

Τι είναι το Sopropo ;

Το Sopropo, που ονομάζεται αλλιώς και Balsempeer (δηλαδή αχλάδι βάλσαμο), είναι ένα ποώδες φυτό, μονοετές και μονόοικο, με ταχεία ανάπτυξη, που ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των αγγουριών (Cucurbitaceae).

Το φυτό Sopropo είναι εγγενές στην τροπική Ασία, την Κίνα, την Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, αλλά και στην Νότια Αμερική. Το συναντάμε σε διάφορες ποικιλίες με διαφορετικά μεγέθη και σχήματα καρπού. Το πιο συνηθισμένο, είναι μιας ποικιλίας, που παράγει καρπό σχήματος οβάλ και πράσινου χρώματος. Ο καρπός συνήθως έχει μήκος από 20 έως και 30 εκατοστά, και στο κεντρικό του μέρος φέρει σπόρους, επίπεδους, λευκού χρώματος και σχετικά μεγάλου μεγέθους. Η εξωτερική του επιφάνεια είναι κυματοειδής και η σάρκα του είναι εξαιρετικά τραγανή και κάπως υδαρής στην υφή της. Η γεύση του Sopropo είναι χαρακτηριστική αφού αφήνει μια έντονη πικράδα στο στόμα.

Το σπάνιο αλλά πολύτιμο λαχανικό …

Το Sopropo, όντως, δεν είναι ένα λαχανικό που συναντάμε σε κάθε σουπερμάρκετ, αντιθέτως είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο αλλά και εξαιρετικά ωφέλιμο λαχανικό, με πολύ ιδιαίτερη γεύση. Θα μπορούσαμε πραγματικά να πούμε, πως το Sopropo, είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από συνηθισμένο λαχανικό, αφού τόσο η γεύση του, όσο και η διατροφική του αξία έρχονται σε αντίθεση.

(!!!) : Η πολύ πικρή και (για τους περισσότερους) απωθητική γεύση του Sopropo έρχεται σε αντίθεση με την πολύ υψηλή διατροφική αξία του καρπού, καθώς και με την πολύπλευρη ευεργετική για τον οργανισμό δράση του !

Η διατροφική αξία του πιο σπάνιου λαχανικού …

Το Sopropo παρέχει (όπως ήδη αναφέραμε) πάρα πολλά πολύτιμα συστατικά στον οργανισμό. Αυτός είναι μάλιστα και ο πιο σημαντικός λόγος που θα έπρεπε κάποιος, παρά την λίγο άσχημη γεύση του (ειδικά για όσους δεν αντέχουν οποιαδήποτε πικρή γεύση), να το συμπεριλάβει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ στη διατροφή του !

Πιο συγκεκριμένα το Sopropo παρέχει στον οργανισμό :

  • βιταμίνη Β1
  • βιταμίνη Β2
  • βιταμίνη Β3
  • βιταμίνη Β11
  • βιταμίνη C
  • μαγνήσιο
  • σίδηρο
  • φώσφορο
  • μαγγάνιο
  • κάλιο
  • ψευδάργυρο
  • και ασβέστιο

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Το Sopropo μπορείνα το συναντήσουμε και με την περίεργη ονομασία “πικρό πεπόνι” ή και “πικρή κολοκύθα” ! Χαρακτηριστικό του είναι πως είναι το πιο πικρό από όλα τα λαχανικά και τα φρούτα !

(!!!) : Μάλιστα, το Sopropo, περιέχει τη διπλάσια ποσότητα β – καροτίνης ακόμα και από το μπρόκολο, διπλάσια ποσότητα ασβεστίου από το σπανάκι και διπλάσια ποσότητα καλίου από την μπανάνα !!!

Μικρή συμβουλή :

Όπως και η μελιτζάνες που είναι επίσης πικρές, έτσι και το Sopropo, για να αποβάλλει την έντονη πικράδα του και να αφήσει μια πιο ήπια και γλυκιά γεύση, τοποθετείται σε αλμυρό νερό !

Comments are closed.