Πώς πρέπει να συντηρούμε τα “ευαίσθητα” τρόφιμά μας … σε ψυγείο & κατάψυξη ;;;

February 21, 2017 Comments Off on Πώς πρέπει να συντηρούμε τα “ευαίσθητα” τρόφιμά μας … σε ψυγείο & κατάψυξη ;;;
Πώς πρέπει να συντηρούμε τα “ευαίσθητα” τρόφιμά μας … σε ψυγείο & κατάψυξη ;;;

Πώς και πόσες μέρες μπορώ να συντηρήσω τα τρόφιμά μου στην ψύξη ;

Μπαίνουν όλα τα τρόφιμα στην κατάψυξη ;

Σε ποια θερμοκρασία πρέπει να είναι τα τρόφιμα για την σωστή και ασφαλή συντήρησή τους ;

Φυσικά, όλα τα τρόφιμα, δεν έχουν τον ίδιο τρόπο συντήρησης, και η αλήθεια είναι πως (πολύ συχνά μάλιστα !) δεν τους συμπεριφερόμαστε με τον σωστό τρόπο με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να υποστούν αλλοιώσεις και να δημιουργήσουν προβλήματα στην υγεία μας !

Επάνω στα τρόφιμα αναγράφονται συνήθως 2 ενδεικτικές ημερομηνίες – η μία που αναγράφεται αναφέρεται στην ημερομηνία συσκευασίας του τροφίμου ενώ η άλλη αναφέρεται στην ημερομηνία λήξης του (η οποία συνήθως είναι κατά προσέγγιση) – με αποτέλεσμα να μπερδευόμαστε για την ακριβή ημερομηνία μέχρι την οποία το προϊόν μας είναι ασφαλές για κατανάλωση και να προβληματιζόμαστε για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε σωστά (!!!) να συντηρήσουμε όσο γίνεται περισσότερο το συγκεκριμένο τρόφιμο !

Κρέατα & πουλερικά

Τα κρέατα και τα πουλερικά είναι μια ιδιαίτερα ευπαθής ομάδα τροφίμων που απαιτεί σωστή συντήρηση για να αποφευχθούν τυχόν αλλοιώσεις. Οι περισσότερες νοικοκυρές αντιμετωπίζουν συχνά αυτό το πρόβλημα και έρχονται αντιμέτωπες με απορίες σχετικά με την σωστή φύλαξη και συντήρηση των κρεάτων τους, του κοτόπουλου, του κιμά, των αλλαντικών ή των λουκάνικων που έχουν στο σπίτι.

Αρχικά να τονίσουμε ένα πολύ σημαντικό σημείο, πως τα τρόφιμα (όλα … και όχι μόνο τα κρέατα) θα πρέπει να χωρίζονται σε μερίδες πριν μπουν στον καταψύκτη, αφού από τη στιγμή που θα αποψυχθούν δε θα μπορούν να ξαναμπούν στην κτάψυξη αλλά θα πρέπει να μαγειρευτούν.

Η φύλαξη των κρεάτων και των πουλερικών γίνεται μέσα στην αεροστεγή τους συσκευασία. Αν όμως η συσκευασία έχει ανοιχτεί, τότε φροντίζουμε να ξανακλύσουμε αεροστεγώς τα κρέατα με ειδικά σακκουλάκια φύλαξης τροφίμων ή αν δεν έχουμε από τα ειδικά αεροστεγή σακκουλάκια, τότε τα κλείνουμε πολύ καλά σε διπλή σακκούλα !

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Ο καταψύκτης μας θα πρέπει να βρίσκεται τουλάχιστον σε θερμοκρασία – 18 βαθμών Κελσίου !

Τα κρέατα ή τα αλλαντικά σε κονσέρβες δεν μπαίνουν στην κατάψυξη ! Τα υπόλοιπα αλλαντικά μπορούν όμως να συντηρηθούν στην ψύξη για περίπου 4 με 5 ημέρες, ενώ στην κατάψυξη για περίπου 2 μήνες !

Τα κρέατα ωμά διατηρούνται στην ψύξη αντίστοιχα για 4 με 5 ημέρες, ενώ στην κατάψυξη για περίπου 6 με 12 μήνες.

Το συκώτι, η καρδιά, η γλώσσα και άλλα εντόσθια (κρέατος ή πουλερικών) παραμένουν μόνο για 1 με 2 ημέρες στην ψύξη και στην κατάψυξη για περίπου 4 μήνες.

Το μαγειρεμένο κρέας (με σάλτσα ή χωρίς) παραμένει στην ψύξη για 3 με 4 ημέρες και στην κατάψυξη για περίπου 3 μήνες.

Τα πουλερκά φρέσκα ή μαγειρεμένα διατηρούνται στην ψύξη για 2 και 4 ημέρες αντίστοιχα, ενώ στην κατάψυξη για 1 χρόνο ή 4 με 6 μήνες αντίστοιχα !

Τα λουκάνικα και το bacon όταν είναι σε κλειστή αεροστεγή συσκευασία διατηρούνται στην ψύξη για περίπου 1 εβδομάδα και στην κατάψυξη για 1 μήνα, ενώ εάν έχει ανοιχτεί η συσκευασία (ωμά) διατηρούνται στην ψύξη μόλις για 2 ημέρες και στην κατάψυξη για περίπου 2 μήνες.

Τέλος, τα αλλαντικά, διατηρούνται με ανοιχτή ή κλειστή συσκευασία στην ψύξη για 5 ημέρες ή 2 εβδομάδες αντίστοιχα, και στην κατάψυξη για περίπου 2 μήνες !

Ψάρια & θαλασσινά

Τα ψάρια αλλά και τα θαλασσινά είναι μια ακόμα ευαίσθητη κατηγορία τροφίμων που απαιτεί μεγάλη προσοχή. Τα θαλασσινά συντηρούνται στην ψύξη για μόλις 1 με 2 ημέρες και στην κατάψυξη για περίπου 5 με 6 μήνες.Τα ψάρια παραμένουν αναλλοίωτα στην ψύξη για περίπου 2 με 3 ημέρες και στην κατάψυξη για περίπου 3 με 4 μήνες, ενώ αν είναι μαγειρεμένα για περίπου 4 ημέρες στην ψύξη και 6 μήνες στην κατάψυξη !

Αυγά

Τα αυγά ενώ είτε ωμά είτε μαγειρεμένα δεν μπαίνουν στην κατάψυξη, στην ψύξη μπορούν να συντηρηθούν για 5 εβδομάδες και 1 βδομάδα (για βρασμένα και όχι τηγανιτά) αντίστοιχα στην ψύξη.

Τα ασπράδια και οι κρόκοι ωμοί και διαχωρισμένοι, μπορούν να συντηρηθούν στην ψύξη για 3 ημέρες και στην κατάψυξη για περίπου χρόνο !

Comments are closed.