Επηρεάζει μια τσίχλα την υγεία ;;;

October 27, 2015 Comments Off on Επηρεάζει μια τσίχλα την υγεία ;;;
Επηρεάζει μια τσίχλα την υγεία ;;;

Η τσίχλα και η …χρησιμότητά της !

Οι τσίχλες πολλές και ποικίλες, όπως άλλωστε και η χρησιμότητά τους ! Τσίχλες με γεύση φρούτων ή με γεύση μέντας ή δυόσμου, τσίχλες σε κουφέτα ή τσίχλες σε πλάκα, τσίχλες απλές ή τσιχλόφουσκες. Άλλοι τις χρησιμοποιούμε για να φρεσκάρουμε την αναπνοή μας μετά το κάπνισμα, κατά τη διάρκεια της ημέρας ή πριν από ένα ερωτικό φιλί, άλλοι τις χρησιμοποιούν για να καθαρίσουν τα δόντια τους μετά από κάποιο γεύμα στη δουλειά και άλλοι πάλι για να διώξουν ή να καταπολεμήσουν την νευρικότητα και το άγχος τους.

Όπως και να έχει οι τσίχλες υπάρχουν στην καθημερινότητά μας και στην τσάντα μας. Τι μας προσφέρουν όμως πραγματικά ; Υπάρχει περίπτωση να κάνουν κακό στην υγεία μας ;

Η τσίχλα αυξάνει την απώλεια βάρους !

Το μάσημα της τσίχλας, όπως έχει αποδειχθεί, μπορεί να βοηθήσει στο να περιορίσει ένα άτομο της όρεξή του και τις κρίσεις βουλιμίας του μέσα στην διάρκεια της ημέρας.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που χρησιμοποιείται ευρέως από άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος και … να παραμείνουν πιστά στην αυστηρή διατροφή τους !

Η τσίχλα … πολύ πιο πολύτιμη από όσο πιστεύαμε !

ΠΡΟΣΟΧΗ : Εκτός λοιπόν από το γεγονός ότι μπορεί να περιορίσει την όρεξη για φαγητό, η τσίχλα, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Ραδιολογικών Επιστημών της Ιαπωνίας, επιτυγχάνει να αυξάνει κατά δέκα περίπου φορές την ταχύτητα των αντιδράσεών μας !

Αυτό οφείλεται στην μεγαλύτερη αιμάτωση του εγκεφάλου που επιτυγχάνεται με το μάσημα της τσίχλας, ενισχύοντας έτσι την λειτουργία του εγκεφάλου μας και αυξάνοντας την αποδοτικότητα της κρίσης μας, της λήψης σημαντικών αποφάσεων, καθώς επίσης και της σκέψης μας !

ΠΕΙΡΑΜΑ : “Μας κάνει η τσίχλα πιο έξυπνους ;”

Το ιδιότυπο αυτό πείραμα έγινε σε εθελοντές (άνδρες και γυναίκες). Τα άτομα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, εκ των οποίων η μία ομάδα κλήθηκε να μασήσει τσίχλα, ενώ η άλλη όχι !

Μετά από αυτή τη διαδικασία, τα άτομα (και εκείνα που μάσησαν τσίχλα αλλά και τα υπόλοιπα), κλήθηκαν να εξεταστούν. Πέρασαν λοιπόν απο μαγνητικό τομογράφο ώστε να διαπιστωθεί η επίδραση του μασήματος τσίχλας (αν υπήρχε) στον εγκέφαλο των ατόμωνπου μασούσαν.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ : Τα άτομα που μασούσαν τσίχλα παρουσίασαν αυξημένη δραστηριότητα σε διάφορα τμήματα του εγκεφάλου ! Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συγκεκριμένα αυτά τμήματα του εγκεφάλου, σχετίζονται με την κίνηση, την αντίληψη και την προσοχή του ατόμου !

ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΕΙΡΑΜΑ : Στην δεύτερη δοκιμασία, οι εθελοντές, κλήθηκαν να πατήσουν ένα κουμπί άλλοτε με τον δεξί και άλλοτε με τον αριστερό αντίχειρα ανάλογα με τα βέλη που έβλεπαν να προβάλλονται σε μια οθόνη μπροστά τους.

Αν τα βέλη κινούνταν προς τα δεξιά έπρεπε να πατήσουν το κουμπί με τον δεξί αντίχειρα. Ομοίως, αν τα βέλη κινούνταν προς τα αριστερά, έπρεπε να πατήσουν το κουμπί με τον αριστερό αντίχειρα. Το πείραμα διήρκεσε 30 λεπτά.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ : Για μια ακόμα φορά, τα άτομα που μασούσαν τσίχλα, φάνηκαν πιο ικανά να ανταποκριθούν στις ανάγκες του παιχνιδιού.

(!!!) : Τα άτομα που μασούσαν τσίχλα χρειάζονταν μόλις 493 χιλιοστά του δευτερολέπτου για να αντιδράσουν στη θέα του βέλους στην οθόνη, ενώ τα άλλα περίπου 545 χιλιοστά του δευτερολέπτου !

ΠΡΟΣΟΧΗ : Οι περισσότερες τσίχλες δεν περιέχουν πια ζάχαρη αλλά διάφορα υποκατάστατα αυτής, όπως η σορβιτόλη, η ασπαρτάμη ή η ξυλιτόλη. Ορισμένα άτομα με ευαισθησία στην γλυκαντική ουσία (π.χ. στην ασπαρτάμη) μπορεί να παρουσιάσουν παρενέργειες όπως :

  • ο πονοκέφαλος
  • η έντονη ζάλη
  • το αλλεργικό επεισόδιο

Comments are closed.