Τυμπανισμός ή κοιλιακό φούσκωμα : Πού οφείλεται ;;;

September 12, 2016 Comments Off on Τυμπανισμός ή κοιλιακό φούσκωμα : Πού οφείλεται ;;;
Τυμπανισμός ή κοιλιακό φούσκωμα : Πού οφείλεται ;;;

Πρησμένη κοιλίτσα : Ποιος φταίει & πώς καταπολεμάται ;

Το κοιλιακό φούσκωμα είναι μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση για πάαρα πολλά άτομα. Η κοιλιά διογκώνεται και το άτομο παρουσιάζει αυξημένα αέρια.

Πρόκειται για κάποια διαταραχή ;

Πώς δημιουργείται ο τυμπανισμός ;

Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης ;

Ο τυμπανισμός είναι μια διαταραχή που οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή αερίων και που οφείλεται σε προβληματική κινητικότητα. Ο αέρας που εγκλωβίζεται μέσα στο έντερο και δημιουργεί το αίσθημα φουσκώματος και πόνο, προέρχεται είτε από κατάπωση αέρα μαζί με το φαγητό (αεροφαγία), είτε από προβληματική διαχείρισή του λόγω απόφραξης. Η προβληματική διαχείριση του αέρα αναφέρεται είτε σε αυξημένη παραγωγή αερίων είτε σε μειωμένη απορρόφηση αυτών !

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Ο τυμπανισμός (το φούσκωμα δηλαδή της κοιλιάς), συνοδεύεται συνήθως και από αίσθημα πόνου, που τείνει να ανακουφίζεται με την αποβολή αερίων από τον πρωκτό είτε με την αποβολή κοπράνων !

Πώς δημιουργείται το φούσκωμα και τι φταίει ;;;

Το φούσκωμα της κοιλιάς μπορεί να οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες, σε διαταραχές (οι περισσότερες εκ των οποίων δεν δημιουργούν λόγο ανησυχίας) !

Πρόκειται για μια προβληματική λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος που οδηγεί στον εγκλωβισμό του αέρα με τις γνωστές ενοχλητικές συνέπειες !

Ποιες αιτίες όμως προκαλούν την αύξηση παραγωγής αερίων ή την κακή διαχειριση αυτών ;

Τι πρέπει να γνωρίζουμε και τι να αποφεύγουμε ;

Χρειάζεται να επισκεφθώ κάποιο γιατρό ;

Νο 1 : Συστατικά που απορροφόνται δύσκολα

Πολλές φορές η διατροφή μας περιέχει συστατικά που ο οργανισμός δυσκολεύεται να τα απορροφήσει, με αποτέλεσμα την εξαιρετικά αυξημένη παραγωγή αερίων λόγω των διεργασιών που πραγματοποιούνται στο σώμα για τη διάσπαση και την απορρόφησή τους ! Η λακτόζη είναι ακριβώς μια τέτοια περίπτωση ! Πολλά άτομα πάσχουν από την ασθένεια αυτή (γνωστή και με το όνομα δυσανεξία στη λακτόζη) και υποφέρουν συχνά από τα εν λόγω συμπτώματα με την κατανάλωσή της.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Εκτός από την δυσανεξία στην λακτόζη, αντίστοιχες περιπτώσεις τυμπανισμού και κοιλιακού πόνου, προκαλούν και η κοιλιοκάκη και άλλες παρόμοιες δυσανεξίες σε διάφορα τρόφιμα !

Νο 2 : Αεροφαγία

Η αεροφαγία (η κατάποση δηλαδή μεγάλης ποσότητας αέρα) εγκλωβίζει τον αέρα στο σώμα δημιουργώντας το αίσθημα φουσκώματος. Η κατάσταση αυτή οφειλεται συνήθως σε αυξημένη λαιμαργία, σε κατανάλωση φαγητού υπό το καθεστώς άγχους, σε αυξημένη νευρικότητα ή ακόμα και σε κακής ποιότητας φαγητό ή ανθρακούχα αναψυκτικά.

Νο 3 : Ευερέθιστο έντερο

Η πάθηση του ευερέθιστου εντέρου είναι μια πολύ συνηθισμένη διαταραχή και χαρακτηρίζεται συνήθως από εναλλαγή διάρροιας και δυσκοιλιότητας, πόνο και φούσκωμα στην περιοχή της κοιλιάς !

Νο 4 : Απόφραξη του εντέρου

Πρόκειται για μερική απόφραξη του εντέρου που εντοπίζεται σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο του και που δυσχεραίνει τη μεταφορά της τροφής μέσα σε αυτό. Η δυσκολία αυτή προκαλεί τα γνωστά συμπτώματα φουσκώματος και πόνου στην περιοχή της κοιλιάς.

Νο 5 : Περίοδος

Η έμμηνος ρύση είναι γνωστό σε όλες τις γυναίκες για το φούσκωμα και τον πόνο που προκαλεί.

Νο 6 : Τροφές που προκαλούν παραγωγή αερίων

Και όμως, υπάρχουν τροφές που είναι υπεύθυνες για αυξημένη παραγωγή αερίων, όπως για παράδειγμα :

  • τα όσπρια
  • οι σαλάτες
  • το λάχανο
  • το κουνουπίδι

ΠΡΟΣΟΧΗ : Μπορεί στις περισσότερες περιπτώσεις να μην συντρέχει λόγος ανησυχίας για το φούσκωμα, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που τα αίτια είναι πιο σοβαρα. Όγκοι, παρασιτικές λοιμώξεις ή μια πάθηση με το όνομα ασκίτης, μπορεί να ευθύνονται για τον τυμπανισμό που εμφανίζετε ! Συμβουλευθείτε έναν ειδικό για να αποκλείσετε κάποια τέτοια περίπτωση και να λάβετε συμβουλές για την μετέπειτα διατροφική σας πορεία ώστε να ελαχιστοποιήσετε τα δυσάρεστα συμπτώματα !

Comments are closed.