Ο χειμώνας έρχεται και φέρνει κρυολογήματα ! … Γιατί ;;;

September 29, 2015 Comments Off on Ο χειμώνας έρχεται και φέρνει κρυολογήματα ! … Γιατί ;;;
Ο χειμώνας έρχεται και φέρνει κρυολογήματα ! … Γιατί ;;;

Φταίει μήπως το κρύο που αρρωσταίνω ;

Όλοι αναρωτιόμαστε, γιατί με το που έρχεται ο χειμώνας φέρνει και το κρυολόγημα μαζί του ! Τι έχει αυτή η εποχή του χρόνου που μας κάνει τελικά να αρρωσταίνουμε ; Είναι το κρύο (όπως νομίζουν οι περισσότεροι) ή μήπως στην πραγματικότητα είναι κάτι άλλο ;

Οι επιστήμονες μελέτησαν εκτενώς αυτό το φαινόμενο και τελικά πιστεύουν πως κατέληξαν σε συμπέρασμα … “Για το ότι αρρωσταίνουμε τον χειμώνα φταίνε … τα γονίδια !!!”

Τις μελέτες αυτές ανέλαβε το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, που ανέλυσε με μεγάλη προσοχή το γονιδίωμα χιλιάδων ανθρώπων που έλαβαν μέρος στην έρευνα.

Τι είναι όμως το γονιδίωμα ;

(!!!) : Το γονιδίωμα (ή αλλιώς γένωμα) είναι μια έννοια που χρησιμοποιείται ευρέως στην γενετική αλλά και στη μοριακή βιολογία και χαρακτηρίζει το σύνολο ολόκληρου του γενετικού υλικού ενός κυττάρου ή (στην συγκεκριμένη περίπτωση) ενός ατόμου !

Όταν αναφερόμαστε στο γονιδίωμα, θέλουμε να εκφράσουμε κάποια συγκεκριμένη συμπεριφορά ή λειτουργία του μηχανισμού των γονιδίων στο σύνολό τους.

Έτσι, το ανθρώπινο γονιδίωμα, θα μπορούσαμε να το προσομοιάσουμε με ένα τεράστιο βιβλίο με πάρα πολλές σελίδες, που αναλύει την συμπεριφορά ατελείωτων γονιδίων. Το “βιβλίο” αυτό, ουσιαστικά, αν αναλυθεί λέξη προς λέξη, μπορεί να δώσει απάντηση για περίπου 4.000 ασθένειες κληρονομικής φύσης και να ανοίξει επιτέλους τον δρόμο για την αποτελεσματική θεραπεία τους !

ΠΡΟΣΟΧΗ : Προς το παρόν έχουν εντοπιστεί μόλις 60 γονίδια, τα οποία ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών ασθενειών, μεταξύ των οποίων και 4 είδη καρκίνου !!!

Ουσιαστικά, το “βιβλίο” του γονιδιώματος, έχει καταγεγραμμένα όλα τα αρχεία λειτουργίας του ανθρωπίνου σώματος. Αποκωδικοποιώντας το βιβλίο, μπορούμε να κατανοήσουμε ποια συγκεκριμένα γονίδια ευθύνονται για ποιες συγκεκριμένες ασθένειες … και φυσικά μπορούμε επιτέλους να δώσουμε λύση !

(!!!) : Όλα τα γονίδια αποτελούνται από μια ακολουθία 4 χημικών στοιχείων που ονομάζονται νουκλεοτιδικές βάσεις ! Τα χημικά αυτά στοιχεία συμβολίζονται με τα αρχικά A, C, G και T !

Το καθένα από τα γονίδια είναι προγραμματισμένο και υπεύθυνο για μια συγκεκριμένη ενέργεια του ανθρωπίνου σώματος, για μια και μόνο λειτουργία !

(!!!) : Το γονίδιο παρουσιάζει προβληματική συμπεριφορά όταν οι νουκλεοτιδικές αυτές βάσεις δεν είναι στη σωστή σειρά ! Τότε παρατηρούμε δυσλειτουργία και γενετικές ανωμαλίες, όπως για παράδειγμα το σύνδρομο Down !

Πώς ευθύνεται το γονιδίωμα για το ότι αρρωσταίνουμε τον χειμώνα ;

Όπως διαπίστωσαν οι μελετητές, τα γονίδια, έχουν την τάση να αλλάζουν συμπεριφορά ανάλογα με την εκάστοτε εποχή του χρόνου ! Αυτό από μόνο του ήταν μια σημαντική διαπίστωση για να δώσει τροφή για μελέτη στους επιστήμονες !

(!!!) : Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες και εκτενείς παρατηρήσεις, τα γονίδια παρουσιάζουν εποχιακές διακυμάνσεις ! Συγκεκριμένα τα γονίδια τα υπεύθυνα για το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού φάνηκαν να είναι σημαντικά πιο δραστήρια κατά τους χειμερινούς μήνες, ενώ παρουσίαζαν ύφεση τις άλλες εποχές του χρόνου !

Κατά μια έννοια, είναι λοιπόν το κρύο όντως ο λόγος που κρυώνουμε τον χειμώνα ! Έτσι τα άτομα που βρίσκονται σε χώρες κρύες τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι, δεν παρουσιάζουν διακυμάνσεις στο γονιδίωμά τους (αφού αυτό λόγω κρύου δουλεύει στην ίδια ένταση χειμώνα και καλοκαίρι) !

Comments are closed.