Υγιεινοί τρόποι για να αντεπεξέλθετε στην Υγρασία – Οι αρθρώσεις και οι μύες σας θα σας ευχαριστούν

June 24, 2017 Comments Off on Υγιεινοί τρόποι για να αντεπεξέλθετε στην Υγρασία – Οι αρθρώσεις και οι μύες σας θα σας ευχαριστούν
Υγιεινοί τρόποι για να αντεπεξέλθετε στην Υγρασία – Οι αρθρώσεις και οι μύες σας θα σας ευχαριστούν

Μετά τις πρώτες μέρες του καλοκαιριού και με τον ερχομό των πιο ζεστών ημερών ίσως και όλου του χρόνου, έρχεται και το φαινόμενο της υγρασίας.

Διαφέρει βέβαια κατά περιοχές και σίγουρα δεν ευχαριστεί κανέναν η παρουσία του.

Και ενώ η κατάσταση αυτή καθεαυτή είναι πραγματική ενοχλητική για όλους μας, μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολη και επίπονη για αυτούς που παρουσιάζουν προβλήματα με την μέση και την αρθρίτιδα.

Πώς η υγρασία επηρεάζει το σώμα μας

Θα εκπλαγείτε πραγματικά με το πόσο οι καιρικές συνθήκες, αυτό που ονομάζουμε ο καιρός, μπορούν να επηρεάσουν το σώμα μας. Οι αρθρώσεις διαθέτουν αισθητήρια νεύρα τα οποία καλούνται νευρικοί αποδέκτες πίεσης (baroreceptors) και τα οποία ανταποκρίνονται στις αλλαγές του καιρού.

Όταν ο καιρός αλλάζει, η πίεση του αέρα αλλάζει επίσης και το σώμα ανταποκρίνεται ανάλογα.

Για παράδειγμα, όταν ο καιρός είναι βροχερός και υγρός, η βαρομετρική πίεση πέφτει, με αποτέλεσμα οι τένοντες, οι σύνδεσμοι και οι μύες να διαστέλλονται. Οι αποδέκτες πίεσης που αναφέραμε παραπάνω ανταποκρίνονται, βοηθώντας το κεντρικό νευρικό σύστημα να ρυθμίσει την αντίσταση των αιμοφόρων αγγείων καθώς και τις συστολές της καρδιάς.

Παρόλα αυτά, για τα άτομα τα οποία ήδη υποφέρουν από μυικούς πόνους ή πόνους των αρθρώσεων, μία διαστολή των τενόντων, συνδέσμων και μυών μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στις ήδη ευαίσθητες περιοχές.

Το υψηλό ποσοστό υγρασίας μπορεί επίσης να αυξήσει την πυκνότητα του αίματος, αυξάνοντας έτσι την πίεση στα αιμοφόρα αγγεία. Το γεγονός αυτό αναγκάζει την καρδιά να λειτουργεί με πιο σκληρό τρόπο για να διοχετεύσει το αίμα σε όλο το σώμα.

Ζεστά, υγρά κλίματα προκαλούν επίσης εκτεταμένη εφίδρωση η οποία μπορεί να είναι προβληματική σε αυτό τον τύπο του κλίματος.

Τα σώματα μας παράγουν ιδρώτα για να μας διατηρήσουν σε δροσερή κατάσταση, αλλά μόνον όταν εξατμίζεται ο ιδρώτας, δροσίζεται το σώμα μας. Όταν υπάρχει ήδη στον αέρα ένα υψηλό ποσοστό υγρασίας, είναι πλέον δύσκολο για τον αέρα να απορροφήσει την υγρασία από το σώμα μας. Τούτο μπορεί να οδηγήσει σε μία απώλεια σωματικού υγρού και σε αφυδάτωση.

Οι χόνδροι της άρθρωσης καθώς και οι δίσκοι στην σπονδυλική μας στήλη περιέχουν υψηλότερα ποσοστά νερού και η αφυδάτωση μπορεί να ελαττώσει την συγκέντρωση υγρού που καταλήγει σε μία αναστάτωση της όποιας αρθρίτιδας είναι παρούσα. Η αφυδάτωση στην κατάσταση πολύ θερμού κλίματος μπορεί επίσης να προκαλέσει πολύ χειρότερες καταστάσεις όπως εξάντληση λόγω θερμότητας και θερμοπληξία.

Ελαττώνοντας τις επιδράσεις της υγρασίας

Μπορεί να πιστεύετε ότι μετακινούμενοι σε ένα πιο ξηρό κλίμα θα μειώσετε τον πόνο ή την δυσφορία που νιώθετε, αλλά αυτή δεν είναι αναγκαστικά η περίπτωση. Τα ξηρότερα κλίματα είναι δυνατόν να μειώσουν τον πόνο για αυτούς που υποφέρουν από αρθρίτιδα, αλλά κανένα κλίμα δεν θα σας προστατέψει από το να έχετε αρθρίτιδα.

Υπάρχουν τρόποι να καταπολεμήσετε την επίδραση της υγρασίας χωρίς να παίρνετε δραστικά μέτρα.

Μπορεί να το έχετε ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν αλλά αξίζει να το επαναλάβουμε: Πίνετε πολύ νερό. Χρειάζεται να διατηρήσετε το σώμα σας ενυδατωμένο, ειδικά αν σχεδιάζετε να μείνετε πολλή ώρα εκτός σπιτιού. Προσπαθήστε να πίνετε 1-2 ποτήρια νερό όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού, κάθε ώρα. Αυτό θα βοηθήσει να επαναφέρετε τα επίπεδα των υγρών του σώματος σας σε κανονικά επίπεδα και να μειώσει την απώλεια του νερού.

Μπορείτε επίσης να εκμεταλλευτείτε τον θερμό καιρό και να κάνετε κολύμβηση.

Η κολύμβηση είναι ένας μοναδικός τρόπος να θεραπείας των αρθρώσεων και του πόνου στη μέση. Μπορείτε επίσης να συμμετέχετε σε ένα πρόγραμμα θεραπείας στο νερό. Γενικότερα η άσκηση στο νερό θεωρείται ιδανική για περιπτώσεις ατόμων που υποφέρουν από ανάλογα προβλήματα.

Η υγρασία μπορεί να είναι μία ενόχληση, αλλά δεν θα πρέπει να σας σταματήσει από το να απολαμβάνετε τον όμορφο ηλιόλουστο καιρό.

Comments are closed.